Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli
Pyłek kwiatowy zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania. Produkt ten często nazywany bombą witaminową ma bardzo szerokie zastosowanie.Właściwości miodu są powszechnie znane i cenione. Nie wszyscy wiedzą jednak, że pyłek pszczeli ma o wiele bardziej wszechstronne działanie i niezliczone zalety niż miód. Pyłek pszczeli jest kulką z kwiatowego pyłku, zlepionego śliną pszczoły. Jest on specyficzny dla danego obszaru i pory roku. Pszczelarze pozyskują pyłek przy pomocy specjalnych poławiaczy. Pyłek ma kształt niewielkiej wielkości żółtobrązowych kuleczek, które – zmieszane z odrobiną nektaru, miodu lub śliny – gromadzone są przez pszczoły w ulu.Przynoszony do ula, pochodzi z różnego rodzaju kwiatów. Dlatego kolorystyka pyłku może być różna w zależności o rośliny z której został zebrany
Lecznicze właściwości pyłku pszczelego
Jego dobroczynne działanie ma niewątpliwie wpływ na poprawę układu immunologicznego w anemii. Z pewnością przyczyni się do łagodzenia kataru siennego. Wspaniały środek przy problemach trawiennych, chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy. Bez wątpienia obniża ciśnienie krwi, wspiera leczenie prostaty. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Pomocny przy zapaleniu wątroby oraz dróg żółciowych. Polecany przy chemioterapii, radioterapii. Odtruwa organizm z pozostałości leków, nikotyny, kofeiny. Działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo. Godny uwagi jest fakt że wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii.Produkt ten wzmacnia organizm i działa przeciwko anemii, a także przyczynia się do spadku wagi u osób otyłych. Ma on również właściwości detoksykacyjne. . Pyłek ochrania wątrobę przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Wykazuje właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Przede wszystkim zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację. Skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Dodatkowo wyciąg z pyłku kwiatowego ma silne działanie przeciwbakteryjne. Kolejną cenną właściwością tego produktu jest działanie przeciwmiażdżycowe. Wspomaga on leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu. Ponadto jest stosowany przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka, działa korzystnie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego.. Bezsprzecznie wyciąg z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny. Z pewnością oznacza to że spożywany przez chorych na cukrzycę pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Niewątpliwie pomocny w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem. Preparatu nie powinny stosować osoby uczulone na produkty pochodzenia pszczelego
Sposób użycia:
Dzieci powyżej 12. roku życia i dorośli 1 łyżeczka (ok. 5 g) pyłku 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Zaleca się rozmieszać pyłek z miodem, jogurtem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Pyłek kwiatowy najlepiej dokładnie przeżuć lub zmielić przed połknięciem dla zwiększenia przyswajalności. Poleca się stosować pyłek przez okres 1-3 miesięcy, dwa razy do roku.
Pyłek pszczeli można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Zobacz także nasz poradnik Jak rozpoznać prawdziwy miód >>>
Sprawdź pełną ofertę naszych miodów w sklepie i odwiedź nas na Facebooku
Najnowsze na blogu
Miód gryczany
Cenne właściwości miodu gryczanego Miód gryczany ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości.Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Polecany jest też osobom w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny […]
Ja rozpoznać prawdziwy miód
Miód skrystalizowany. Po odebraniu z ula miód jest w postaci płynnej. Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Czas krystalizacji zależy głównie od roślin, z jakich został zebrany. Miody z dużą zawartością glukozy krystalizują szybciej, np. miód rzepakowy może skrystalizować już w ciągu tygodnia po miodobraniu. Natomiast miody z dużą ilością fruktozy krystalizują się wolniej, np. miód akacjowy może się skrystalizować dopiero […]
Miód – rodzaje i właściwości
Podstawowe rodzaje miodów. Wielokwiatowy Lipowy Rzepakowy Akacjowy Gryczany Spadziowy Wrzosowy Miód wielokwiatowy. Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast niewątpliwie smak łagodny . Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz […]