Skip to content

Miód kremowany

W związku z obecną sytuacją pandemii COVID-19 nie zakładamy na słoiki ozdobnych nakryć

Miód kremowany

Miód kremowany ma konsystencje masła czekoladowego względnie gęstego majonezu. Poprzez kremowanie miodu został rozwiązany problem lejącego miodu, co w zasadzie nie każdemu odpowiadało. Podczas procesu kremowania nie zmieniają się jego właściwości zdrowotne ,lecznicze ani odżywcze. Zmienia się jedynie frakcja na krem .Kilkakrotne mieszanie miodu przez kilka dni nadaje konsystencję kremu. Mieszając półpłynny miód rozbijamy powstające w czasie krystalizacji kryształki i otrzymujemy produkt o gęstości kremu. Taki miód już nam nie skrystalizuje przynajmniej przez parę miesięcy.Warunkiem oczywiście jest przechowywanie go w temperaturze pokojowej najlepiej w temperaturze 20-22c . Wtedy  łatwo można go wyjąć ze słoika jak również rozsmarowywać na pieczywie . Jest to szczególnie doceniane jest przez wielu naszych konsumentów ,starszych oraz dzieci. Ponadto do kremowania musi być użyty bardzo dobry surowiec. Ten rodzaj miodu jest w pełni wartościowy zachowujący 100% wartości danego rodzaju miodu .

Właściwości miodu kremowanego

Każdy miód poddany procesowi kremowania zachowuje swoje pierwotne cechy. Procesowi krystalizacji można poddać każdy rodzaj miodu . W naszej pasiece kremujemy na chwilę obecną miód wielokwiatowy jak również rzepakowy. Dlatego wychodząc na przeciw oraz oczekiwaniom naszych klientów przeprowadzamy proces kremowania tych dwóch miodów. Miody poddane temu procesowi zachowują wszystkie parametry miodu tzw .surowego. Miód kremowany może powrócić do stanu nazwanego patoką czyli płynnego po ponownym doprowadzeniu go do wyższej temperatury. jak to dzieje się niekiedy w bardzo upalne dni gdy temperatura pokojowa znacznie wzrasta.Wtedy to u góry słoika może pojawić się ciekły miód który nadal jest pełnowartościowy.

Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Sprawdź pełną ofertę naszych miodów w sklepie i odwiedź nas na Facebooku

 

Najnowsze na blogu