Miód nawłociowy
W związku z obecną sytuacją pandemii COVID-19 nie zakładamy na słoiki ozdobnych nakryć
Miód nawłociowy
Miód nawłociowy zaliczany jest do miodów nektarowych. Pozyskiwany z kwiatów nawłoci pospolitej zwanej również mimozą. Bezsprzecznie posiada słodki smak. Można w nim wyczuć również delikatną cytrynową nutkę. W postaci płynnej przybiera barwę od herbacianej po bursztynową. Jego odcień ulega jednak zmianie w procesie krystalizacji. Krupiec charakteryzuje się słomkowożółtym kolorem oraz delikatną kremową konsystencją. Posiada charakterystyczny zapach,przypominający woń kwiatów nawłoci. Z pewnością ten rodzaj miodu ulega bardzo szybkiej krystalizacji. Patoka przemienia się w krupiec już w pierwszym tygodniu od odebrania z ula. Miód nawłociowy jest trudno dostępny, gdyż roślina z której jest pozyskiwany kwitnie pod koniec lata i przez prawie całą jesień. Dla pszczół jest to okres przygotowywania się do zimy. Część po prostu pozostaje w ulu na zimę stanowiąc pokarm do przetrwania.
Lecznicze działanie miodu nawłociowego
Miód z nawłoci stosowany jest w leczeniu układu moczowego, przerostu prostaty, dróg żółciowych ,kamienicy nerkowej oraz stawów. Działa moczopędnie i żółciopędnie oraz przeciwzapalnie. Dzięki dużej zawartości rutyny i kwercetyny poprawia ukrwienie nerek a także żył kończyn dolnych.
Nasze miody powstają w sposób tradycyjny. Oferujemy Państwu czysty, prawdziwy, naturalny miód, taki, jaki spożywali kiedyś nasi dziadkowie. Sprzedajemy tylko PRAWDZIWY MIÓD.
Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Zobacz także nasz poradnik Jak rozpoznać prawdziwy miód >>>
Sprawdź pełną ofertę naszych miodów w sklepie i odwiedź nas na Facebooku
Najnowsze na blogu
Miód gryczany
Cenne właściwości miodu gryczanego Miód gryczany ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości.Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Polecany jest też osobom w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny […]
Ja rozpoznać prawdziwy miód
Miód skrystalizowany. Po odebraniu z ula miód jest w postaci płynnej. Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Czas krystalizacji zależy głównie od roślin, z jakich został zebrany. Miody z dużą zawartością glukozy krystalizują szybciej, np. miód rzepakowy może skrystalizować już w ciągu tygodnia po miodobraniu. Natomiast miody z dużą ilością fruktozy krystalizują się wolniej, np. miód akacjowy może się skrystalizować dopiero […]
Miód – rodzaje i właściwości
Podstawowe rodzaje miodów. Wielokwiatowy Lipowy Rzepakowy Akacjowy Gryczany Spadziowy Wrzosowy Miód wielokwiatowy. Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast niewątpliwie smak łagodny . Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz […]