Miód akacjowy

Charakterystyka miodu akacjowego

Miód akacjowy jest jednym z niewielu, który zawiera bardzo dużą ilość fruktozy. Dlatego też jego krystalizacja przebiega bardzo powoli nawet kilka miesięcy. W stanie płynnym bywa bardzo jasny niekiedy prawie przezroczysty. Natomiast po skrystalizowaniu ma barwę białą jest miękki i smarowny , ale też może być dość twardy. Smak lekko mdły słodki łagodny. Jest  miodem, który można podać osobom chorującym na cukrzycę w lekkiej postaci. Zaleca się jednak, aby osoby chorujące na cukrzycę przed włączeniem miodu akacjowego do diety skonsultowały się z lekarzem. Jego wyjątkowo słodki smak świetnie zastępuje dzieciom słodycze.

lejący się miód z łyżki

Właściwości lecznicze

Przede wszystkim stanowi on cenne wsparcie w czasie okresów chorobowych. Stosowany profilaktycznie , może uchronić przed przeziębieniem lub grypą. Bezsprzecznie działa przeciwbakteryjne. Niewątpliwie potrafi on łagodzić ból gardła oraz wspomagać w innych dolegliwościach. Stosowany regularnie pozwoli usprawnić działanie układu pokarmowego i oddechowego. Należy także pamiętać, że miód ten ma działanie moczopędne, tym samym pomoże w infekcjach bakteryjnych. Ma dobroczynny wpływ na żołądek i układ pokarmowy. Jest wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka i schorzeń dwunastnicy. Godny polecenia przy chorobach  bakteryjnych nerek. Jest zalecany w stanach zapalnych jelit. Z pewnością usprawni funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wspiera funkcjonowanie wątroby. Ma działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Składniki miodu akacjowego Z pewnością zwarte w nim składniki czynią z niego źródło cennych związków dla zdrowia  

Nasze miody powstają w sposób tradycyjny. Oferujemy Państwu czysty, prawdziwy, naturalny miód, taki, jaki spożywali kiedyś nasi dziadkowie. Sprzedajemy tylko PRAWDZIWY MIÓD.

Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625

Zobacz także nasz poradnik Jak rozpoznać prawdziwy miód >>>

Sprawdź pełną ofertę naszych miodów w sklepie i odwiedź nas na Facebooku

 

Najnowsze na blogu