Miód akacjowy
Najnowsze na blogu
Miód gryczany
Cenne właściwości miodu gryczanego Miód gryczany ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości.Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Polecany jest też osobom w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny […]
Ja rozpoznać prawdziwy miód
Miód skrystalizowany. Po odebraniu z ula miód jest w postaci płynnej. Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Czas krystalizacji zależy głównie od roślin, z jakich został zebrany. Miody z dużą zawartością glukozy krystalizują szybciej, np. miód rzepakowy może skrystalizować już w ciągu tygodnia po miodobraniu. Natomiast miody z dużą ilością fruktozy krystalizują się wolniej, np. miód akacjowy może się skrystalizować dopiero […]
Miód – rodzaje i właściwości
Podstawowe rodzaje miodów. Wielokwiatowy Lipowy Rzepakowy Akacjowy Gryczany Spadziowy Wrzosowy Miód wielokwiatowy. Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast niewątpliwie smak łagodny . Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz […]