Miód wrzosowy
W związku z obecną sytuacją pandemii COVID-19 nie zakładamy na słoiki ozdobnych nakryć
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy jest najbardziej galaretowaty. Charakteryzuje się rubinowo brunatną barwą. Niewątpliwie pachnie wrzosem i posiada gorzkawo-słodki, niepowtarzalny smak.Bezsprzecznie czuć w nim delikatną nutę wrzosowej goryczki. Poza tym wyróżnia się mocnym wrzosowym aromatem. Po krystalizacji jego konsystencja zmienia się na bardziej galaretowatą i ziarnistą.Krystalizuje w różnym stopniu i czasie-niekiedy szybko czasami natomiast wolniej. Krupiec jest drobnoziarnisty i mazisty , ma masłowatą łatwą do smarowania strukturę. W związku z czym cieszy smakoszy preferujących bardziej płynną konsystencję. Jest najszlachetniejszy z miodów nektarowych.Uznawany przez wielu za niepowtarzalnie najlepszy ze wszystkich gatunków. Często nazywany miodem królewskim. Pozyskiwany w końcu lata na wrzosowiskach, poligonach ,których jest kilkanaście w Polsce. Pozyskiwanie tego gatunku miodu jest dosyć pracowite i trudne, zarówno dla pszczół jak i pszczelarza.
Lecznicze właściwości miodu wrzosowego.
Miód wrzosowy posiada silne właściwości antyseptyczne,bakteriobójcze i moczopędne,co jest jego główną zaletą.Szczególnie polecany w profilaktyce chorób prostaty u mężczyzn po 40 roku życia.Przede wszystkim jego spożywanie wskazane jest w stanach obniżonej odporności organizmu oraz w okresach zachorowalności np. na grypę. Niezastąpiony przy chorobach nerek i dróg moczowych. Godny polecenia w kamienicy nerkowej jak również przy zapaleniu gruczołu krokowego. Dobroczynne działa przy schorzeniach reumatycznych,reguluje pracę jelit,ułatwia trawienie. Bardzo pomocny stanach zapalnych żołądka ,jelit oraz biegunkach i zaparciach.Z pewnością pomoże przy chorobach błon śluzowych jamy ustnej i gardła, migdałków, dnie moczanowej i chorobach reumatycznych. Bezsprzecznie poprawia odporność na stres, wpływa na kondycję psychiczną jak również zapobiega stanom depresji.Dzięki niemałej zawartości proliny może on wspomagać leczenie jak również zapobiegać chorobie Alzheimera. Ze względu na właściwości upiększające znalazł również zastosowanie w kosmetyce jako dodatek maseczek kremów. Szerokie zastosowanie miodu królewskiego znajdziemy również w wyszukanych potrawach napojach .
Nasze miody powstają w sposób tradycyjny.Oferujemy Państwu czysty, prawdziwy, naturalny miód, taki, jaki spożywali kiedyś nasi dziadkowie. Sprzedajemy tylko PRAWDZIWY MIÓD.
Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Zobacz także nasz poradnik Jak rozpoznać prawdziwy miód >>>
Sprawdź pełną ofertę naszych miodów w sklepie i odwiedź nas na Facebooku
Najnowsze na blogu
Miód gryczany
Cenne właściwości miodu gryczanego Miód gryczany ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości.Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Polecany jest też osobom w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny […]
Ja rozpoznać prawdziwy miód
Miód skrystalizowany. Po odebraniu z ula miód jest w postaci płynnej. Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Czas krystalizacji zależy głównie od roślin, z jakich został zebrany. Miody z dużą zawartością glukozy krystalizują szybciej, np. miód rzepakowy może skrystalizować już w ciągu tygodnia po miodobraniu. Natomiast miody z dużą ilością fruktozy krystalizują się wolniej, np. miód akacjowy może się skrystalizować dopiero […]
Miód – rodzaje i właściwości
Podstawowe rodzaje miodów. Wielokwiatowy Lipowy Rzepakowy Akacjowy Gryczany Spadziowy Wrzosowy Miód wielokwiatowy. Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast niewątpliwie smak łagodny . Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz […]