Miód akacjowy jest jednym z niewielu, który zawiera bardzo dużą ilość fruktozy. Dlatego też jego krystalizacja przebiega bardzo powoli nawet kilka miesięcy. W stanie płynnym bywa bardzo jasny niekiedy prawie przezroczysty. Natomiast po skrystalizowaniu ma barwę białą jest miękki i smarowny , ale też może być dość twardy. Smak lekko mdły słodki łagodny. Jest miodem, który można podać osobom chorującym na cukrzycę w lekkiej postaci. Zaleca się jednak, aby osoby chorujące na
cukrzycę przed włączeniem miodu akacjowego do diety skonsultowały się z lekarzem. Jego wyjątkowo słodki smak świetnie zastępuje dzieciom słodycze.
Właściwości lecznicze
Przede wszystkim stanowi on cenne wsparcie w czasie okresów chorobowych. Stosowany profilaktycznie , może uchronić przed przeziębieniem lub grypą. Bezsprzecznie działa przeciwbakteryjne. Niewątpliwie potrafi on łagodzić ból gardła oraz wspomagać w innych dolegliwościach. Stosowany regularnie pozwoli usprawnić działanie układu pokarmowego i oddechowego. Należy także pamiętać, że miód akacjowy ma działanie moczopędne, tym samym pomoże w infekcjach bakteryjnych. Ma dobroczynny wpływ na żołądek i układ pokarmowy. Jest wykorzystywany w leczeniu wrzodów żołądka i schorzeń dwunastnicy. Godny polecenia przy chorobach bakteryjnych nerek. Jest zalecany w stanach zapalnych jelit. Z pewnością usprawni funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wspiera funkcjonowanie wątroby. Ma działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe. Składniki miodu akacjowego Z pewnością zwarte w nim składniki czynią z niego źródło cennych związków dla zdrowia
Nasze miody powstają w sposób tradycyjny. Oferujemy Państwu czysty, prawdziwy, naturalny miód, taki, jaki spożywali kiedyś nasi dziadkowie. Sprzedajemy tylko PRAWDZIWY MIÓD.
Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Cenne właściwości miodu gryczanego Miód gryczany ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości.Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Polecany jest też osobom w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny […]
Miód skrystalizowany. Po odebraniu z ula miód jest w postaci płynnej. Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Czas krystalizacji zależy głównie od roślin, z jakich został zebrany. Miody z dużą zawartością glukozy krystalizują szybciej, np. miód rzepakowy może skrystalizować już w ciągu tygodnia po miodobraniu. Natomiast miody z dużą ilością fruktozy krystalizują się wolniej, np. miód akacjowy może się skrystalizować dopiero […]
Podstawowe rodzaje miodów. Wielokwiatowy Lipowy Rzepakowy Akacjowy Gryczany Spadziowy Wrzosowy Miód wielokwiatowy. Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast niewątpliwie smak łagodny . Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz […]