Miód gryczany z pewnością należy do najbardziej aromatycznych miodów powstających w naszej szerokości geograficznej. Gryka inaczej nazywana w niektórych regionach 'reczką’, kwitnie w najcieplejszym miesiącu lipcu. Jest to jeden z ostatnich miodów lata. Jego smakowe walory w szczególności doceniane są przy wypieku ciast jako dodatek. Bezsprzecznie wzmacniają smak przypraw korzennych. Niezastąpiony przy wypieku pierników, mazurków, oraz innych aromatycznych potraw. Ze względu na specyficzny smak chętnie jest dodawany do napojów i deserów.
Miód gryczany jest najciemniejszy z wszystkich miodów.
Ma barwę jasno-brunatną z delikatnym czerwonawym odcieniem, która w czasie przechowywania przechodzi w ciemno-brunatną, a nawet czarną. Natomiast po skrystalizowaniu przybiera kolor od herbacianego do brązowego. Miód uderza intensywnym zapachem kwiatów gryki i ostro-słodkim, trochę piekącym smakiem. Można go łatwo rozpoznać po bardzo intensywnym zapachu kwiatów. Pomimo że gryka kwitnie na biało lub różowo to jednak powstający z niej miód ma najciemniejszą barwę.
Lecznicze właściwości miodu gryczanego
Miód z kwiatów gryki ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości. Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Niezastąpiony dla osób w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny polecenia przy gojeniu trudnych ran, zarówno zewnętrznych jak i wewnętrznych. W swoim składzie zawiera dużo żelaza oraz magnezu. Składniki te przyczyniają się do poprawy pracy serca oraz układu nerwowego. Polecany również przy niedokrwistości u dzieci i osób dorosłych. Godny uwagi okresie rekonwalescencji oraz stanach wyczerpania psychicznego. Bezsprzecznie ma dobroczynny wpływ na poprawę pamięci,wzroku oraz słuchu. Szczególnie ceniony jest w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia. Zalecany jest także przy schorzeniach wątroby. Poleca się go podobnie jak miód akacjowy, osobom chorym na cukrzycę insulino-niezależną, a także w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Nasze miody powstają w sposób tradycyjny. Oferujemy Państwu czysty, prawdziwy, naturalny miód, taki, jaki spożywali kiedyś nasi dziadkowie. Sprzedajemy tylko PRAWDZIWY MIÓD.
Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Cenne właściwości miodu gryczanego Miód gryczany ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości.Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Polecany jest też osobom w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny […]
Miód skrystalizowany. Po odebraniu z ula miód jest w postaci płynnej. Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Czas krystalizacji zależy głównie od roślin, z jakich został zebrany. Miody z dużą zawartością glukozy krystalizują szybciej, np. miód rzepakowy może skrystalizować już w ciągu tygodnia po miodobraniu. Natomiast miody z dużą ilością fruktozy krystalizują się wolniej, np. miód akacjowy może się skrystalizować dopiero […]
Podstawowe rodzaje miodów. Wielokwiatowy Lipowy Rzepakowy Akacjowy Gryczany Spadziowy Wrzosowy Miód wielokwiatowy. Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast niewątpliwie smak łagodny . Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz […]