Rodzaje miodów

Miody pszczele dzielimy na:

– miody nektarowe powstające z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów. Zależnie od gatunku rośliny z jakiej pszczoła pobrała nektar mamy różne odmiany miodu nektarowego np. akacjowy, rzepakowy, wielokwiatowy;
– miody spadziowe powstające ze spadzi, czyli z zebranego przez pszczoły, przetrawionego wcześniej przez mszyce i czerwce soku z drzew iglastych lub liściastych;
– miody nektarowo-spadziowe wytwarzane z nektaru i spadzi zbieranych i przynoszonych przez pszczoły do ula w tym samym czasie.

W zależności od przeznaczenia miody możemy podzielić na:

– miody przeznaczone do spożycia;
– miody piekarnicze (przemysłowe) przeznaczone wyłącznie do wykorzystania w przemyśle lub przetwórstwie rolno-spożywczym.

Miód piekarniczy (przemysłowy) może:

– posiadać nietypowy dla miodu zapach i smak;
– zaczynać fermentować lub być sfermentowany;
– być przegrzany.

Chcesz zachować zdrowie na długie lata, poprawić odporność i cieszyć się smakiem prawdziwego, naturalnego miodu? Miód prosto z pasieki: lipowy, spadziowy, gryczany, wielokwiatowy i inne do kupienia w naszym sklepie >>>