Miód naturalny produkt
Miód jest wytworem fenomenalnej, dobrze zorganizowanej owadziej społeczności, która pomimo olbrzymiego zagęszczenia i ciągłego stykania się ze sobą ponad 80 tysięcy osobników w jednym ulu, jakoś radzi sobie z epidemiami, wirusami, bakteriami i grzybicami. Przy tym jest to społeczność niezwykle ruchliwa i ciężko pracująca. Aby wyprodukować 1 kg miodu pszczoły muszą zebrać nektar z 1,3 miliona kwiatów rzepaku lub z 8 milionów kwiatów gryki. Miód jest produktem w pełni naturalnym. Powstaje bowiem z naturalnych surowców i proces jego wytwarzania przebiega w środowisku naturalnym.
Miód – Historia
Ludzie odbierają miód pszczołom od co najmniej 6 tysięcy lat. Jedno z najstarszych malowideł skalnych, znajdujące się w Grocie Pajęczej w Walencji, w Hiszpanii, przedstawia osobę zabierającą miód z gniazda dzikich pszczół do bukłaka. Produkty pszczele szeroko wykorzystywano w starożytnym Egipcie, a także w Rzymie i Grecji. Hipokrates żyjący w V w. przed Chrystusem stosował miód do sporządzania maści i słodzenia wywarów z ziół. Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem. O krainie mlekiem i miodem płynącej wspomina Biblia. Miód chwali również „Iliada” i „Odyseja”. Był on przez długie wieki niezastąpionym środkiem do gojenia ran.
Nasze zainteresowanie tym naturalnym produktem wynika nie tylko z różnorodnych i niepowtarzalnych walorów smakowych miodu. Jest także wynikiem jego niezwykłych właściwości odtruwających i uodparniających. Miód jest antybakteryjny i dlatego nigdy się nie psuje. Regeneruje siły fizyczne i umysłowe, zawiera biokatalizatory powodujące wzrost hemoglobiny we krwi i wspomaga leczenie wielu chorób. Miód to produkt w pełni naturalny, który można spożywać ze świadomością, że takim samym słodkim i zdrowym przysmakiem raczył się człowiek od najdawniejszych czasów.
Chcesz zachować zdrowie na długie lata, poprawić odporność i cieszyć się smakiem prawdziwego, naturalnego miodu? Miód prosto z pasieki: lipowy, spadziowy, gryczany, wielokwiatowy i inne do kupienia w naszym sklepie >>>