Miód lipowy
W związku z obecną sytuacją pandemii COVID-19 nie zakładamy na słoiki ozdobnych nakryć
Miód lipowy
” Z tego wonnego kwiatu pracowite pszczoły biorą miód, który potem szlachci pańskie stoły” – pisał Jan Kochanowski we fraszce “Na lipę”. Do dzisiaj niewiele się zmieniło. Ten rodzaj miodu zwany również lipcem to jeden z najszlachetniejszych i najlepszych miodów, zarówno pod względem smaku jak i właściwości leczniczych. Produkt ten powstaje z nektaru niesamowicie pachnącego lipowego kwiatu, którego woń jest wręcz niepowtarzalna. W dużych skupiskach lipowych słodki zapach roznosi się w powietrzu, rozpieszcza swoim smakiem i zapachem. Tym samym w czasie kwitnienia skutecznie wabi pracowite pszczoły, w efekcie czego powstaje prawdziwy złoty skarb. To jeden z najbardziej cenionych i ulubionych miodów nektarowych. Niełatwo taki miód uzyskać, gdyż dużych skupisk lip w Polsce jest niewiele. Poza tym w dużej mierze zależy to od pogody jaka w jest w danym roku. Jeśli jest szczególnie sprzyjająca nektarowaniu, to miody są wtedy wyjątkowo jasne. Jego wyjątkowość a także niezwykłe właściwości podkreśla nektar zebrany z kwiatu lipy.

Lecznicze właściwości miodu lipowego
Substancje, które zawarte są w kwiatach lipy, są przenoszone przez pszczoły do miodu lipowego. Niewątpliwie ich działanie wykrztuśne, ma pozytywny wpływ w przypadku infekcji gardła. Również w przypadku ogólnego przeziębienia czy grypy, miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego. Ten złocisty nektar działa również antyseptycznie, przeciwskurczowo, przeciwgorączkowo. Bez wątpienia pomocny w wszelkiego rodzaju kaszlu oraz anginie. Godny polecenia przy zapaleniu zatok oraz dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie. Jest środkiem, którym można wspomagać leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Miód lipowy działa również delikatnie moczopędnie, przez co pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Regularne spożywanie miodu lipowego wzmocni układ odpornościowy. W celu wzmocnienia efektu leczniczego miodu powinno się go przyjmować po rozpuszczeniu w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny oraz w połączeniu z sokiem cytryny lub mlekiem. Oprócz doraźnego działania, miód lipowy ma też działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia. Dodatkowo jest cennym środkiem dla chorych na cukrzycę (należącą do insuliny: typu II) z uwagi na wysoką zawartość fruktozy. Aby zachować wszystkie cenne właściwości miodu lipowego, należy go spożywać w odpowiedni sposób. Najwięcej właściwości zachowuje się, gdy miód dajemy pod język i trzymamy tam do chwili jego rozpuszczenia, aby do organizmu wchłonęły się różne cenne składniki, zwłaszcza enzymy. Przy przeziębieniach napojem stawiającym na nogi jest ciepłe ( nie gorące!) mleko z miodem lipowym, czosnkiem i masłem.
Nasze miody powstają w sposób tradycyjny. Oferujemy Państwu czysty, prawdziwy, naturalny miód, taki, jaki spożywali kiedyś nasi dziadkowie. Sprzedajemy tylko PRAWDZIWY MIÓD.
Miód można zamówić także przez telefon nr 501 708 625
Zobacz także nasz poradnik Jak rozpoznać prawdziwy miód >>>
Sprawdź pełną ofertę naszych miodów w sklepie i odwiedź nas na Facebooku
Najnowsze na blogu


Miód gryczany
Cenne właściwości miodu gryczanego Miód gryczany ma mnóstwo zdrowotnych oraz leczniczych właściwości.Ze względu dużą zawartość w swoim składzie rutyny, wzmacnia naczynia krwionośne jak również skutecznie je oczyszcza. Polecany jest też osobom w starszym wieku mających problemy układu krwionośnego. Zawarte w nim cukry proste wchłaniają się bezpośrednio w krwioobieg odżywiając mięsień sercowy z pominięciem wątroby. Godny […]


Ja rozpoznać prawdziwy miód
Miód skrystalizowany. Po odebraniu z ula miód jest w postaci płynnej. Z czasem jednak ulega naturalnemu procesowi krystalizacji. Czas krystalizacji zależy głównie od roślin, z jakich został zebrany. Miody z dużą zawartością glukozy krystalizują szybciej, np. miód rzepakowy może skrystalizować już w ciągu tygodnia po miodobraniu. Natomiast miody z dużą ilością fruktozy krystalizują się wolniej, np. miód akacjowy może się skrystalizować dopiero […]


Miód – rodzaje i właściwości
Podstawowe rodzaje miodów. Wielokwiatowy Lipowy Rzepakowy Akacjowy Gryczany Spadziowy Wrzosowy Miód wielokwiatowy. Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast niewątpliwie smak łagodny . Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz […]