Miód – rodzaje i właściwości

Podstawowe rodzaje miodów.

  1. Wielokwiatowy
  2. Lipowy
  3. Rzepakowy
  4. Akacjowy
  5. Gryczany
  6. Spadziowy
  7. Wrzosowy

Miód wielokwiatowy.

Jego barwa oscyluje od jasno żółtej do herbacianej. Zapach i smak są uzależnione od kwiatów z jakich został zebrany. Miód pochodzący z kwiatów wiosennych  z pewnością będzie miał kolor jasny , natomiast  niewątpliwie smak łagodny .  Miód z kwiatów lata, będzie ciemniejszy oraz bezsprzecznie ostrzejszy . Jak sama nazwa wskazuje ten rodzaj miodu pochodzi z wielu kwiatów . Przede wszystkim polecany jest do walki z chorobami alergicznymi takimi jak : katar sienny ,alergie , astma w tych przypadkach traktowany jest jako naturalna szczepionka . Ponadto  ma zastosowanie  przy schorzeniach serca , wątroby , pęcherzyka żółciowego. Miód ten często nazywany jest miodem tysiąca kwiatów. Z pewnością jest to najpopularniejszy rodzaj miodu.

Miód lipowy.

charakteryzuje się barwą od jasno słomkowej do bursztynowej. Zapach ma podobny do zapachu kwiatów lipy. Smak lekko piekący. Zalecany jest przy przeziębieniach, grypie, kaszlu zapaleniach oskrzeli i płuc,obniża ciśnienie krwi , łagodzi napięcia stresowe . Niewątpliwie przy grypie pamiętajmy o piciu ciepłego mleka z miodem lipowym doprawionym czoskiem oraz masłem . Według wielu koneserów miód ten uważany jest  z pewnością za najszlachetniejszy  zarówno pod względem smaku jak i posiadanych właściwości leczniczych.

Miód rzepakowy.

ma barwę złocistą , po skrystalizowaniu przyjmuje  kolor od białego do do kremowego. Pachnie podobnie jak kwiaty rzepaku. Smak łagodny , bardzo słodki . W przeciwieństwie do pozostałych miodów  bardzo szybko krystalizuje , w ciągu jednego tygodnia.
Znajduje zastosowanie w chorobach naczyń wieńcowych i układu krążenia . Zapobiega nadciśnieniu , wspomaga w powrocie  do zdrowia po zawale . Korzystnie oddziałuje także przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Jest pomocny w leczeniu przeziębień i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych . W swym składzie zawiera bor , magnez , potas , żelazo . Dlatego jest to naturalny godny polecenia  świetny wspomagacz odporności naszego organizmu

Miód akacjowy

Okres kwitnienia przypada na miesiąc czerwiec .  Barwa miodu akacjowego w stanie płynnym jest jasna a niekiedy  prawie przezroczysta . Po skrystalizowaniu przybiera kolor biały . Jednakże niekiedy ten proces może nastąpić nawet po roku. Pachnie kwiatami akacji i jest bardzo łagodny w smaku. Niewątpliwie należy do najsłodszych miodów . Z tego względu najchętniej spożywany przez dzieci .  Pomaga przy zaburzeniach trawienia, schorzeniach jelit i żołądka , ma działanie przeciwbakteryjne , hamuje procesy miażdżycowe .Jako jeden z nielicznych może być używany przez cukrzyków typu drugiego. Jednak decyzję tą należy skonsultować z lekarzem . Z pewnością Pomaga w przeziębieniach oraz stanów zapalnych gardła .

 

Miód gryczany

Miód gryczany spotykany jest w barwach od ciemno  herbacianej do prawie czarnej . Po skrystalizowaniu po około 3 miesiącach  kolor łagodnieje przybierając brązowy , tworząc twarde kryształy . Ma zapach kwiatów gryki i ostry smak. Zaleca się go przy niedoborach magnezu i żelaza. Oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne , działa bakteriobójczo , goi rany .  Stosowany w chorobach układu krążenia . Ma godne uwagi zastosowanie przy leczeniu zdiagnozowanej miazdrzycy oraz pacjentów zagrożonych udarem lub zawałem. Powoduje wzrost hemoglobiny . Pomocny przy leczeniu anemi wśród dzieci  . Ze względu na mocny aromat używany jest do wypieków i produkcji miodów pitnych.

Miód spadziowy

Jest bardzo cenionym miodem , niekiedy określany  czarnym złotem . Powstaje przede wszystkim na terenach górskich bogatych w drzewostan jodłowy jak również świerkowy . Ten rodzaj miodu nazywamy miodem spadziowym iglastym gdyż powstaje z soków drzew iglastych Ponadto godne uwagi są   miody spadziowe liściaste.Powstają one na liściach drzew liściastych takich jak lipa , dąb klon , buk i wiele innych . Ten rodzaj miodu jest jaśniejszy od spadziowego iglastego . Krystalizacja ich przebiega  niekiedy po kilku miesiącach .Przybierają wtedy barwę ciemnobrązową z szarym lub zielonym odcieniem oraz zapachem przypominającym zapach żywicy i igliwia.

Oba rodzaje miodu mają bardzo szerokie zastosowanie  w schorzeniach dróg oddechowych ,Działają przeciwzapalnie , wykrztuśnie . Wspomagają w leczeniu chorób reumatycznych . Godne polecenia w chorobach układu krążenia. Neutralizują szkodliwy wpływ używek . Pomocne w leczeniu nerwicy , kamienicy nerkowej , anemii ,

 

Chcesz zachować zdrowie na długie lata, poprawić odporność i cieszyć się smakiem prawdziwego, naturalnego miodu? Miód prosto z pasieki: lipowy, spadziowy, gryczany, wielokwiatowy i inne do kupienia w naszym sklepie >>>