Nalewka propolisowa

Najczęściej nalewkę sporządza się rozpuszczając 50 g propolisu w 1/2 litra spirytusu 70% w  butelce lub słoiku, które stawiamy w ciemnym pomieszczeniu często potrząsając. Po dwóch tygodniach  nalewka jest gotowa i wtedy ją filtrujemy zlewając klarowny płyn znad resztek propolisu do słoika który umieszczamy na dobę w zamrażalniku. W niskiej temperaturze na jego dnie osadzi się jaśniejsza frakcja wosków. Należy zlać delikatnie ten ciemniejszy płyn zaś resztę można wykorzystać do użytku zewnętrznego np. do dezynfekcji ran, skaleczeń. Substancje woskowe zastosowane wewnętrznie mogą nie sprzyjać zdrowiu w szczególności osób starszych.
Stosuje się najczęściej: 20-30 kropli rozcieńczyć niewielką ilością wody lub przegotowanego mleka zażywać 3 razy dziennie między posiłkami.
W infekcjach gardła warto podawać taką samą porcję z łyżeczką miodu.
Jest to niezwykle skuteczny naturalny antybiotyk

Chcesz zachować zdrowie na długie lata, poprawić odporność i cieszyć się smakiem prawdziwego, naturalnego miodu? Miód prosto z pasieki: lipowy, spadziowy, gryczany, wielokwiatowy i inne do kupienia w naszym sklepie >>>